Ik moet zeggen dat ik in eerste instantie lichtelijk overprikkeld raakte van de eerste paar hoofdstukken van dit boek. Waar ik de afgelopen weken heel bewust Instagram van m’n telefoon heb gehaald en m’n algehele schermtijd drastisch probeer terug te dringen (lees: van mijn wereld een wat overzichtelijker coconnetje probeer te maken), brengt Amy Liptrot ‘de meeste avonden(…)scrollend door.’

Ze schrijft: ‘Het internet is een heksenketel. Om tot rust te komen bezoek ik de maan en open ik nieuwe browsertabs voor Wikipediamaanpagina en Google Maps voor het maanoppervlak. Bij de NASA volg ik de nieuwste maanontwikkelingen.’ Het is maar waarvan je tot rust komt😁

En toch koester ik dit boek. Het speelt zich voor het grootste deel af in Berlijn, een stad die mij, sinds mijn eerste en vooralsnog enige bezoek van een paar jaar geleden, mateloos fascineert. Ik weet nog dat ik me, waar ik ook maar liep, afvroeg of ik nu in het westen of het oosten was. Ik was me sterk bewust van hoe bijzonder het was dat ik me dat überhaupt kon afvragen. Ook 25 jaar na de val van de muur die ik in geen enkel opzicht bewust heb meegemaakt, simpelweg omdat ik toen nog niet bestond.

Het boek is een prachtig verslag van meerdere zoektochten in één: van die naar haviken en wasberen, van die naar verkeerseilanden, van die naar verbinding en, hoe kan het ook anders, naar liefde. En dan waren er nog de mooie en soms (tegelijkertijd) wat rauwe poëtische zinnen die me dit boek nog meer deden koesteren:

* ‘Ik kom weer bij zinnen door mijn ogen te scherpen.’

* ‘Die maand woon en werk ik in een boekwinkel in een stadje op een rotspunt in de Egeïsche Zee. Ik slaap in een bed dat in de boekenkast is ingebouwd, boven Engelse fictie en ingeklemd tussen Griekse geschiedenis. ’s Nachts adem ik poëzie die in schilfers van de afbrokkelende muren dwarrelt.’

* ‘De leraar vertelt ons dat wij schuldgevoelens en zelfkritiek vasthouden vlak ondeer onze navel en ik kijk beduusd omlaag. Ik leer op mijn hoofd staan. Ik leer goed om te vallen.’

Want als je dan toch moet vallen, dan maar liever goed❤️