Nooit eerder las ik een beeldverhaal van voor naar achter. Als in: helemaal. Laat staan drie delen.

Het groene exemplaar staat in de bieb waar ik werk en ik was er tientallen keren langs gelopen. Hoewel de titel mijn nieuwsgierigheid wekte, heeft het toch weken geduurd voordat ik ‘m pakte, las en het beeldverhaal mij voor zich won. Misschien toch omdat het dus een beeldverhaal betrof (en niet het mij o zo (te?) bekende verhaal in tekstvorm); dacht altijd dat dat niets voor mij was.

Tot ik ter voorbereiding van een literaire proeverij die ik samen met een middelbare school organiseer wat boeken uitzocht ter inspiratie. Ik wilde eens wat anders meenemen dan wat altijd al op de gemiddelde leeslijst verschijnt, waaronder wat beeldverhalen. Tussen alle titels las ik opeens ‘De dag waarop ze haar vlucht nam’. Ik vond de flaptekst waanzinnig en heel passend bij de inhoud van mijn gedachten van de afgelopen weken. Beeldverhaal of niet, dit moest ik lezen. Klein detail: dit was deel 2. Deel 1 was…precies. Die titel die zich al weken (met een reden, zo leek het inmiddels) aan me had geëtaleerd. En nu blijkt het dus een literair medicijn van jewelste te zijn. Net als de twee opvolgers.Ze zijn enorme feelgood, staan vol fijne inzichten en oosterse zenverhalen. Oh, en er komt ook nog een boekwinkel met theesalon in voor. Wat zeg maar al jaren mijn droom is. Ik was aan die betreffende pagina genageld, echt. Een teken van heb ik jou daar. Maar dat voor jou misschien terzijde😁
🔸
🔸
🔸
Werkt tegen: denken dat plaatjes in een boek de eigen verbeelding beperken, je steeds maar richten op hoe anderen hun leven leiden/voegen naar hoe anderen denken dat je je leven zou moeten leiden, alle soorten en maten van beren op de weg, jezelf wegzetten als waardeloos/sukkelig/onbekwaam/etc. (#doeslief!)

Bevordert: het ontdekken van jóuw manier van leven, de durf om te vertrouwen op die manier, trouw zijn aan jezelf, vertrouwen in het leven, alles wat het je aanbiedt en het tempo/de volgorde waarin dat gebeurt, alles van de positieve kant bekijken (ja, ik weet het. Makkelijker getypt dan gedaan, maar echt, oefening baart levenskunst. En een lichter hoofd🥰)