Mijn meest gebruikte zoekopdracht van de afgelopen twee weken was ongetwijfeld: ‘boeken over eten, restaurants en/of koken’. Ik denk dat deze liefhebberij binnen boekenland is begonnen met het boek ‘Alles kookt over’ van @therealannawoltz. Ik was als kind groot fan van dit boek. Nog steeds overigens. Vier kinderen die noodgedwongen een restaurant beginnen om hun zomervakantie door te komen. De vriendin van hun moeder bij wie ze zouden logeren blijkt namelijk niet thuis te zijn en er moet toch brood op de plank en daarvoor geld in het laatje komen.

De combinatie van je voor even een groot mens wanen door een (surrogaat) grote-mensen-leven te leven zonder te hoeven dealen met echte grote mensen en het bedenken van menu’s, het koken, het daadwerkelijk runnen van het restaurant vond ik iets magisch hebben. En ook dat vind ik nog steeds. Keukens, koken, eten. Het doet mij iets. Zo raakte ik twee weken geleden tijdens het maken van erwtensoep diep ontroerd van de geur van spliterwten in kokend water. Diep ontroerd als in: ik kreeg dus gewoon tranen in m’n ogen bij het opsnuiven van de geur van de spliterwten in het kokende water.

Keukens, eten en koken staan voor mij gelijk aan warmte, geborgenheid en overzichtelijke coconnetjes. En omdat mijn behoefte aan die laatste drie op dit moment nog iets sterker is dan normaal is ook mijn behoefte aan boeken met keukens, koken en/of eten in de hoofdrol op dit moment wellicht wat sterker dan normaal. Gelukkig heb ik een aantal zeer fijne exemplaren weten te vinden die mij volledig (lijken te gaan) voorzien in deze behoefte.

‘In de keuken. Essays over eten en het leven’ (alleen de titel en omslag al!), samengesteld door Bowi van Onna is zo’n boek waarvan ik niet wilde dat het stopte. Ik merkte dat ik mijn leessnelheid soms wat probeerde te temmen, omdat het dan op een gegeven moment uit zou zijn. Alsof je het meest lekkere gerecht op je bord hebt en je nu al opziet tegen het moment dat je de laatste hap neemt. Zo’n boek.

Lees smakelijk!