Ik wilde schrijven: ik durf het bijna niet te zeggen, maar dit boek ligt dus al anderhalf jaar ongelezen op mijn nachtkastje. En toen bedacht ik dat ik best wat boeken in mijn kast heb staan waarvan ik niet eens meer weet hoe lang ze al de status ‘Nog ongelezen’ (het woordje ‘nog’ is hier heel belangrijk) hebben. Maar sinds ik in Flow magazine de uitspraak van Plien van Albeda las, “Een boekenkast is een plan, een uitnodiging tot lezen. Er moeten dus boeken in staan die je nooit hebt gelezen.”, kijk ik daar heel anders naar. Hoe heerlijk, zo’n kast vol uitnodigingen. Ooit ga ik op ze in 😊

Even terug naar dit inmiddels gelezen exemplaar. Hoewel ik het niet zo had bedacht, speelt ook dit boek zich hoofdzakelijk af in een boekwinkel.

Dit boek is een jeugdboek, maar lekker belangrijk. Ik vind jeugdboeken zo fijn om te lezen! Juist omdat er zo vaak zoveel kan. Het maakt niet uit dat er dingen in gebeuren die in onze wereld niet kunnen. Je raakt er bijna van overtuigd dat er gewoon parallelle universums zijn waarin je door boeken kunt reizen en op een doodgewone vakantiedag ineens met Alice uit Alice in Wonderland in de boekwinkel van je opa en oma zit te kletsen. En of die universums nu bestaan of niet, het is in ieder geval een leuke gedachte.

In Tilly and the bookwanderers ontdekt Mathilda tijdens haar schoolvakantie dat ze de gave heeft om personages uit boeken die ze leest in haar eigen wereld te ontmoeten én dat ze die personages kan volgen naar hun eigen verhaalwereld. Dat lijkt leuk, maar al snel blijkt dat deze ogenschijnlijke snoepreisjes, behoorlijke risico’s met zich meebrengen.

Werkt tegen: fantasieloosheid, verveling (tijdens vakanties), wachten op een avontuur, niet het hele verhaal (durven) vertellen, al te rechtlijnig denken, niet in wonderen (durven) geloven.

Bevordert: op avontuur gaan, met een boek in een fijn hoekje kruipen, ruiken aan boeken, doorzettingsvermogen, het vertellen van het hele verhaal, fantasie, liefde boor de jeugdliteratuur, grenzeloosheid in denken, geloof in magie.

Naast dat Tilly and the bookwanderers heerlijk wegleest, liet het me ook nadenken over welk personage ik op een doordeweekse dag best zou willen tegenkomen. Ik heb afgelopen weekend ‘De boekenapotheek aan de Seine’ uitgelezen en ik zou heel heel héél graag hoofdpersonage Jean Perdu tegen het lijf willen lopen om van hem o.a. de fijne kneepjes van het literaire apothekersschap te leren.