De medicijnkast

Welkom in de medicijnkast van de Taalapotheek. In deze kast geen potjes met pillen of bittere drankjes, maar alleen maar literaire medicijntjes. Net als echte medicijnen zijn ze er in alle soorten en maten: van dikke pillen tot ranke bundeltjes, van fictie tot non-fictie. Wat ze gemeen hebben is dat ze vergezeld gaan van een overzichtelijke bijsluiter (ook wel eens fijn!) zodat je precies weet tegen welke gemoedstoestand of kwaal het medicijntje helpt én welke gemoedstoestand het juist bevordert.

Of je het hele medicijn tot je neemt of slechts een deel is geheel afhankelijk van de ernst van de kwaal en de wil en het doorzettingsvermogen van de gebruiker.

Bij echte medicijnen zou het volgende wat gek klinken, maar in het geval van onze literaire variant kunnen we het je met een gerust hart meegeven: geniet van de inname!

Ik wil niet dat het op is!

Mijn meest gebruikte zoekopdracht van de afgelopen twee weken was ongetwijfeld: ‘boeken over eten, restaurants en/of koken’. Ik denk dat deze liefhebberij binnen boekenland is begonnen met het boek ‘Alles kookt over’ van @therealannawoltz. Ik was als kind groot fan van dit boek. Nog steeds overigens. Vier kinderen die noodgedwongen een restaurant beginnen om hun zomervakantie door te komen. De vriendin van hun moeder bij wie ze zouden logeren blijkt namelijk niet thuis te zijn en er moet toch brood op de plank en daarvoor geld in het laatje komen.

Lees verder

Als je valt, val dan goed

Ik moet zeggen dat ik in eerste instantie lichtelijk overprikkeld raakte van de eerste paar hoofdstukken van dit boek. Waar ik de afgelopen weken heel bewust Instagram van m’n telefoon heb gehaald en m’n algehele schermtijd drastisch probeer terug te dringen (lees: van mijn wereld een wat overzichtelijker coconnetje probeer te maken), brengt Amy Liptrot ‘de meeste avonden(…)scrollend door.’

Lees verder

De dag waarop…

Nooit eerder las ik een beeldverhaal van voor naar achter. Als in: helemaal. Laat staan drie delen.

Het groene exemplaar staat in de bieb waar ik werk en ik was er tientallen keren langs gelopen. Hoewel de titel mijn nieuwsgierigheid wekte, heeft het toch weken geduurd voordat ik ‘m pakte, las en het beeldverhaal mij voor zich won. Misschien toch omdat het dus een beeldverhaal betrof (en niet het mij o zo (te?) bekende verhaal in tekstvorm); dacht altijd dat dat niets voor mij was.

Lees verder

Vijf weken…

…heb ik er over gedaan om dit boek uit te lezen (wat vooral iets zegt over mijn slaapbehoefte van de afgelopen weken. Ik lees altijd voor ik ga slapen en kwam bij dit boek vaak niet verder dan, zeg, een vijftal pagina’s. En dat was dan een goede avond😂 Even voor de duidelijkheid: dat had dus echt nul komma nul te maken met het verhaal zelf. Dat nodigt juist uit om er onaangekondigd een dag of twee tussenuit te knijpen dan wel een paar avonden door te halen zodat je niet hoeft te stoppen met lezen.) en ik had er niet minder lang over willen doen.

Lees verder

Hoe moet je zijn?

Ik vond dit boek in het @arnhemsboekencafe en hoewel ik een boek van mezelf bij me had waarvan ik van plan was het daar te lezen, was er ineens een ander plan en las ik, tot ik weer wegging (en daarna), dit. Waarom? Ik merk dat ik dat maar lastig kan uitleggen. Want ja, het greep me, maar niet altijd omdat ik het herkenbaar vond. Van sommige passages vroeg ik me zelfs af hoe het mogelijk was dat zoiets op die manier in iemands hoofd verschijnt. En toch. Herkenning is blijkbaar geen vereiste voor iets om je te kunnen grijpen.

Lees verder

Roze regen van confetti en glitters

Laat ik maar direct eerlijk zijn: dit boek heb ik onzettend gejudged by its cover. Net als dat ik sowieso de fles wijn met het mooiste etiket kies wanneer ik tussen twee flessen moet kiezen, ben ik ook wanneer het op boeken aankomt erg ontvankelijk voor een mooi omslag. Die ontvankelijkheid verdubbelt overigens wanneer er veel roze te zien is. Dat dat het geval is bij dit omslag hoef ik je niet te vertellen (wat ik bij dezen toch heb gedaan. Soit.). ⠀⠀⠀⠀

Lees verder

Ik omhels je met duizend lila mouwen

Het is een verhaal over twee mensen. De ene keer gaat het wat meer over de een dan over de ander en andersom. Het is een liefdesverhaal en het is er geen, staat er voordat het verhaal begint. Ik wist niet dat dat kon. Dat iets wel en niet een liefdesverhaal tegelijk kan zijn. Nu weet ik het wel. Dat dat kan. Want dat is inderdaad precies wat dit verhaal is. Een liefdesverhaal. En toch ook niet.

Lees verder

Mijn koesterboek, mijn bijbel

Ik heb inmiddels een heel rijtje koesterboeken. Nu is ‘De boekenapotheek aan de Seine’ aan de beurt. Naast koesterboek inmiddels ook mijn bijbel. Een boek dat zeker vijf jaar ongelezen in mijn kast heeft gestaan en ik weet nu waarom. Het kan bijna geen toeval zijn dat ik nu, nu ik mijn eigen (Taal)apotheek heb, op de uitnodiging van dit boek ben ingegaan.

Lees verder

Status: Gelezen. Na anderhalf jaar.

Ik wilde schrijven: ik durf het bijna niet te zeggen, maar dit boek ligt dus al anderhalf jaar ongelezen op mijn nachtkastje. En toen bedacht ik dat ik best wat boeken in mijn kast heb staan waarvan ik niet eens meer weet hoe lang ze al de status ‘Nog ongelezen’ (het woordje ‘nog’ is hier heel belangrijk) hebben. Maar sinds ik in Flow magazine de uitspraak van Plien van Albeda las, “Een boekenkast is een plan, een uitnodiging tot lezen. Er moeten dus boeken in staan die je nooit hebt gelezen.”, kijk ik daar heel anders naar. Hoe heerlijk, zo’n kast vol uitnodigingen. Ooit ga ik op ze in 😊

Lees verder

Supermarktboek

In april 2021 deed ik iets wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Ik kocht een boek, wait for it…bij de Albert Heijn. Echt. In eerste instantie was het het omslag dat me volledig in z’n greep had, maar toen ik de opdracht las, was ik om. Het was ook precies het soort boek dat ik nodig had. We zaten midden in onze verhuizing (ik had net met mijn moeder de sporen van de vorige eigenaren uit ons nieuwe huis gesopt, gestofzuigd en gedweild) en dat soort evenementen vraagt om fijne boeken met een hoog wegdroomgehalte en als het even kan een gelukkig einde. Of in ieder geval iets wat daarbij in de buurt komt. Of dat het geval was bij dit boek laat ik even in het midden, maar het wegdroomgehalte was hoog.

Lees verder
« Oudere berichten

© 2024 De Taalapotheek

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑